Afbeelding: Naald_uitleg_oranje

Chippen

Om allerlei redenen kan het belangrijk zijn dat huisdieren geidentificeerd kunnen worden en dat de bij het dier behorende gegevens worden opgeslagen. Bijvoorbeeld als uw dier is weggelopen en wordt gevonden, zodat het kan worden teruggebracht. Maar ook als het gaat om controle aan de grens, zodat er geen illegaal gevangen dieren kunnen worden geïmporteerd. Ook bij het bestrijden van dierziekten speelt identificatie en registratie een rol. Zo kan men bijvoorbeeld zien of de vaccinaties in een dierenpaspoort wel echt bij dit specifieke dier horen. Daarnaast is het verplicht om uw huisdier te chippen wanneer u op vakantie naar het buitenland gaat. Wanneer u uw huisdier wilt verzekeren wordt er ook vaak om een chip gevraagd.

 

Sinds april 2013 is het verplicht om honden te chippen. Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.

Alle honden, ongeacht welke leeftijd, die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken zijn geregistreerd bij een databank.

Het is van groot belang dat u de gegevens van u en de hond up to date houdt. Zodat wanneer nodig u altijd te bereiken bent.


Wat is een chip?
De officiële naam voor een chip is een transponder. Een chip is een klein smal buisje, vergelijkbaar met een rijstkorrel. Deze chip bevat een uniek nummer. Zodra er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden wordt dit unieke nummer weergegeven.

 

Hoe wordt mijn dier gechipt?
De chip wordt via een injectie naald onder de huid aangebracht. Bij honden en katten gebeurd dit op de linker halsvlakte.

 

Voordelen
- Een chip is diervriendelijk en makkelijk af te lezen
- Een chip maakt uw dier uniek en kan altijd geïdentificeerd worden
- Een chip gaat, normaal gesproken, een dierenleven lang mee
- Uw huisdier voelt niets van de chip. Alleen het inbrengen kan een beetje pijn doen
- Uw dier kan de chip niet meer verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of kokertje
- Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden
- Er bestaat een kattenluikje dat alleen katten doorlaat waarvan het chipnummer geprogrammeerd is
- Om naar het buiten te mogen reizen moeten honden, katten en fretten gechipt zijn

 

Nadelen
- Een chip is van de buitenkant niet zichtbaar, dus het is niet meteen duidelijk dat een dier gechipt is
- Voor het aflezen van de chip is een speciaal afleesapparaat nodig. Hierover beschikken dierenartsenpraktijken, dierenasielen en ambulances over.
- In uitzonderlijke gevallen kan de chip zich een stukje door het lichaam verplaatsen. Hiervan ondervindt het dier geen nadelige effecten.
- Niet alle aflees apparaten kunnen alle soorten chips aflezen.

 

Uw huisdier vermist

Als uw huisdier zoekgeraakt is kunt u het beste contact opnemen met de politie, dierenambulance, dierenartsenpraktijken en dierenasiels in de omgeving.

Is uw huisdier weer teruggevonden. Meldt dit dan ook bij de instanties waar u de vermissing heeft gemeld.