Parasieten bij de hond

De belangrijkste categorieën parasieten bij de hond zijn vlooien, teken en wormen. Deze verdienen zeker aandacht van u als verzorger, omdat u er ongetwijfeld mee te maken zal krijgen gedurende een hondenleven.

Wormen bij de hond
Waarom ontwormen? Het is een denkfout dat als je geen wormen ziet de hond geen wormen heeft.
Ook zullen de meeste honden geen diarree krijgen of gaan braken als ze wormen hebben. Dus… ook al ziet u geen wormen, uw hond moet wel ontwormd worden!!! Honden staan namelijk continue bloot aan besmetting van wormenlarven in de omgeving. De hond neemt deze larven op via de bek. Deze larven groeien uit tot volwassen wormen die op hun beurt weer larven uitscheiden. Die kunnen vervolgens weer door uw hond worden opgenomen waardoor de wormenbesmetting alleen maar toeneemt. Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven maar ook volwassenen kunnen hier problemen van krijgen. Ontwormen doet u dus niet alleen voor de gezondheid van de hond maar ook voor de algehele volksgezondheid! Daarnaast ziet u ook lang niet altijd na een ontworming wormen in de ontlasting! Als er geen sprake is van een extreme wormbesmetting dan worden de wormen gedood in het maagdarmkanaal en verteerd in de darmen.

 

Afbeelding: parasieten-bij-honden

Wat zijn de meest voorkomende wormsoorten?

Spoelwormen
Goede fokkers hebben ervoor gezorgd dat een pup al 3-4x is ontwormd voordat u hem mee naar huis neemt. Dit is van essentieel belang, omdat spoelwormen in de baarmoeder en na de geboorte via de moedermelk kunnen worden doorgegeven aan de hele jonge pup. De larven van deze wormen kunnen zelfs worden overgedragen op mensen. Bij mensen worden de wormen niet volwassen, echter de larven kunnen op veel plaatsen ernstige schade aanbrengen en kunnen in zeldzame gevallen leiden tot blindheid. Een goed ontwormingsmiddel doodt alle wormen in de ingewanden van de hond en zorgt ervoor dat de omgeving vrij van mogelijk besmettelijke larven is.
 
Lintwormen
Als uw hond vlooien heeft gehad, dan is deze mogelijk ook besmet met lintworm. De vlo is namelijk een zogeheten tussengastheer van de lintworm. Lintwormen leven in het darmkanaal en houden zich vast aan de wand van de darmen. De besmette hond scheidt mogelijk kleine delen van de worm af (segmenten) die op rijstkorrels lijken. U ziet deze in de vacht, op de staart of op het achterwerk van uw hond en op de ligplaats. Als een hond besmet is met lintworm is dit dus wel altijd zichtbaar.
 
Hartworm
Deze worm komt niet in Nederland voor. In het buitenland en met name uit de landen rond de middellandse zee kan deze worm worden opgelopen.De larven worden door muggen overgebracht. Als een dier eenmaal hartworm heeft is het erg moeilijk te genezen, preventieve maatregelen verdienen dan ook de voorkeur! Met Milbactor of Stronghold® kunt u uw hond beschermen tegen hartworm.
 
Haakwormen
Ook bij deze worm kan een pup via de baarmoeder al besmet raken en later ook via de  moedermelk. De hond neemt larven uit de omgeving op (bijv. via een prooi) maar de wormen kunnen ook direct door de huid dringen. Bij ernstige besmetting kan er bloedarmoede en diarree optreden.
 
Zweepwormen
Bij een goede hygiëne zal deze worm zelden voorkomen, als hij er eenmaal is, is hij best lastig te behandelen.

Ontwormen

In de kliniek hebben wij ontwormingsmiddelen beschikbaar voor iedere categorie dieren. Oud, jong, dik, dun, groot en klein, voor ieder dier is een veilig en effectief ontwormmiddel voorhanden. Tegenwoordig zijn er naast de ontwormtabletten ook pipetjes voor in de nek beschikbaar. Laat u dus bij de kliniek informeren wat voor uw dier het beste is! Ons advies is om zeker 4x per jaar te ontwormen met bijvoorbeeld Milbactor. Dit helpt tevens de infectiedruk in de omgeving laag te houden zodat andere honden en vergeet niet mensen minder kans hebben besmet te worden. Vraagt u dus rustig naar het beste middel voor uw dier, dan voorzien wij u van professioneel advies!

Vlooien

Optimale vlooienbestrijding
Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? We hebben op de praktijk verschillende soorten vlooien bestrijdingsmiddelen. We kunnen u daarover informeren en met u bepalen wat het beste past bij uw huisdier en de leefomstandigheden.
 
Waarom behandeling tegen vlooien?
Zelfs de best verzorgde hond kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw hond jeuk veroorzaken. Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? Dan is verstandig uw hond te behandelen met een antivlooienmiddel ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u een vlooienplaag bij u in huis.

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?  
Wanneer uw hond veel krabt is het verstandig de vacht eens nader te inspecteren. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend  op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen!
 
Welk middel kan ik het beste gebruiken?

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw hond.

• Pipetjes voor in de nek (Vectra 3D® / Stronghold®): de meest moderne middelen die het gemakkelijkst zijn toe te dienen
• Spray (bijv. Effipro® spray): hiermee moet de hele pup goed ingesprayed worden
• Tablet (Comfortis®/Bravecto®/NexGard®): Is het nieuwste middel, erg veelbelovend, doodt vlooien razendsnel en doeltreffend! Is een smakelijke tablet en hoeft maar 1x per maand toegediend te worden.
• Shampoo / Poeder / Banden

Heeft uw hond veel vlooien of al langer last van vlooien dan is de kans groot dat er een lintwormbesmetting aanwezig is. Deze is het beste te bestrijden met Milbactor®.
 

Teken

Optimale tekenbestrijding
Van februari tot en met september behandeling met Bravecto® (tablet die 3 maanden werkzaam is tegen teken en vlooien) of NexGard® (tablet die 1 maand werkzaan is tegen vlooien en teken), Scalibor® tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D® in de nek.
 
Waarom tekenbestrijding? 
Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, deze kleine bloedzuigende parasieten! Deze diertjes komen overal voor maar vooral in een bos- heiderijke omgeving. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak een tekenbesmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u de hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan die ernstige ziektes overbrengen.
 
Wat kan ik doen als ik een teek op mijn hond vind?  
Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen. Hoe verwijdert u een teek?
Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken. Beter nog, is het voorkomen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een anti-tekenband, een spray of een pipet in de nek. Met de waterproof Scalibor® tekenband is uw hond het hele seizoen beschermt tegen teken. Let wel op, de meeste middelen voorkomen een tekenbeet niet voor 100%! Dus kijk uw hond dagelijks na op de aanwezigheid van teken.