Verzorging

Vachtverzorging van de hond.
Vachtverzorging is bij elke hond nodig. De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond, maar tijdens de ruiperiode zult u ook bij hen tijd moeten steken in de verzorging van de vacht. Daarnaast verliest een kortharige hond het hele jaar door wel wat haar, en die haartjes kunnen akelig prikken in uw meubels en kleren. Dus het gaat niet zomaar op dat een kortharige hond minder rommel geeft dan een langharige hond! Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daarbij nodig heeft, is per vachttype verschillend. Sommige dingen kunt u zelf doen, voor andere kunt u het beste een trimsalon inschakelen.
 
Gebitsverzorging bij de hond. 
Honden hebben een sterk gebit. Een goed gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Houd het gebit van uw hond dus in goede conditie. Om het gebit van uw hond goed te kunnen bekijken, moet hij het goed vinden dat u zijn bek open doet en zijn lippen optilt. Dit moet geoefend worden want de meeste honden vinden dit niet prettig. Begin daar zo jong mogelijk mee. Til tijdens het aaien voorzichtig een lip even op aan de zijkant van de bek en aai dan verder. Breid dit langzaam uit zodat u steeds iets langer kunt kijken en daarna de bek ook even een klein stukje kunt openen.
 
Ook op jongere leeftijd is het belangrijk dat de dierenarts het puppygebit controleert. Een afwijkende stand van tanden en kiezen kan namelijk ook de groei van de kaken beïnvloeden. Als de pup tussen 13 en 21 weken oud is, begint het wisselen. Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en de kiezen. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Soms blijven vooral de hoektanden en achterste kiezen van het melkgebit te lang zitten terwijl de volwassen tanden en kiezen al doorkomen. In dat geval moet u de dierenarts laten kijken of het nodig is de melkelementen te laten trekken, om te voorkomen dat het gebit scheef groeit en niet meer goed op elkaar aansluit. Een melkelement en een blijvend element mogen dus nooit tegelijkertijd in de bek aanwezig zijn. Ga in elk geval zo rond de leeftijd van zes tot zeven maanden even bij uw dierenarts langs om te laten controleren of het wisselen goed verlopen is.
 
Net als mensen kunnen honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Ontstoken tandvlees kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën via de wond in de bek rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking van de hartkleppen of de nieren veroorzaken! Ook andersom kunnen afwijkingen elders in het lichaam een effect hebben op het gebit. Nierafwijkingen kunnen bijvoorbeeld tandvleesontsteking mede in stand houden.
Het is van belang om regelmatig het gebit van uw hond te controleren en tandsteen te laten verwijderen bij uw dierenarts. Tandsteen herkent u aan gele of bruine plekken aan de zijkant van de tanden en kiezen. Rode randen aan het tandvlees duiden op een ontsteking, veroorzaakt door tandplak. Ook slecht eten of overmatig kwijlen kan een teken zijn dat het gebit niet in orde is. Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in tandplak: een gezonde hond heeft geen slechte adem, ook niet als hij al wat ouder is!
Naast het regelmatig laten verwijderen van tandsteen is het belangrijk om regelmatig de tanden van de hond te poetsen. Daarmee verwijdert u tandplak. Bovendien is het een goed moment om het gebit van uw hond te controleren, zodat u bij eventuele problemen bijtijds naar uw dierenarts kunt gaan. Wij kunnen u uitgebreid informeren over de mogelijkheden van tanden poetsen en gebitsonderhoud. Zie ook onze pagina Tandheelkunde.