Ductus Botalli operatie

Hondjes met een open ductus arteriosus Botalli kunnen we door middel van een chirurgische ingreep het leven te redden.

Het betreft een aangeboren afwijking waarbij een bloedvat na de geboorte niet vanzelf sluit. Hierdoor wordt zuurstofarm bloed het lichaam ingepompt. Zo’n pup is snel moe en slaapt veel. Bij controle van de pup tijdens het  eerste vaccinatieconsult op 6 weken kan deze afwijking geconstateerd worden.
Het bloed dat door de Ductus Botalli stroomt veroorzaakt een kenmerkend ‘machinekamergeruis’ wat met behulp van een stethoscoop gehoord kan worden.
Soms wordt deze diagnose nog bevestigd middels een echografisch onderzoek. Het bloedvat wordt dan in beeld gebracht en de stroomsnelheid in het vat kan gemeten worden.

Als deze operatie tijdig plaatsvindt heeft de afwijking geen gevolgen voor het verdere leven van de pup. Blijft de afwijking te lang bestaan dan wordt het hart steeds wijder en daardoor de pompfunctie slechter.
Tijdens de operatie wordt de borstkas geopend. Dit kan alleen als het dier kunstmatig beademd wordt. Deze apparatuur hebben wij ter beschikking. Nadat het hartzakje wordt geopend wordt de ductus vrij geprepareerd waarna het vat door middel van een ligatuur wordt afgebonden.Hierdoor reageert het hart direct door rustiger te gaan samentrekken. Het effect van de operatie is direct duidelijk.
Nadien wordt de borstkas gesloten en weer vacuümgemaakt zodat de pup zelf weer kan ademen.