Endoscopie

Een endoscopie (letterlijk binnenin kijken) is een onderzoek van het inwendige van uw dier, om te kijken wat er aan de hand is, een biopsie te nemen of een operatie uit te voeren.
Dit gebeurt met een instrument genaamd de endoscoop waarmee de dierenarts door middel van een flexibele slang of buisje in het lichaam van uw dier kan kijken. 

Endoscopie is een voorbeeld van minimaal-invasieve chirurgie, waarbij een zo klein mogelijk aantal letsels wordt veroorzaakt bij uw dier. Doordat deze endoscopische procedures minimaal zijn, is de hersteltijd minimaal.
 
Een endoscopie kan worden uitgevoerd via een natuurlijke opening zoals:
-de mond en keel voor onderzoek van het strottenhoofd (larynx) en de stembanden (laryngoscopie)
-de mond, keel en luchtpijp (trachea) voor onderzoek van de luchtwegen (bronchoscopie)
-de mond voor onderzoek van de slokdarm (oesofagoscopie) en/of de maag met evt. een deel van de dunne darm (gastroscopie/gastroduodenoscopie).
-de anus voor onderzoek van de endeldarm (het rectum), en/of het onderste deel van de dikke darm (rectoscopie), en/of de rest van de dikke darm (colonoscopie/coloscopie).
-de plasbuis voor onderzoek van de blaas cystoscopie.
-de vagina en baarmoedermond voor onderzoek van de baarmoeder (hysteroscopie).

Endoscopie via een niet-natuurlijke lichaamsopening (een incisie) heet
-bij onderzoek van de buikholte: laparoscopie, op deze manier kunnen wij teven laparoscopisch steriliseren. Ook is het mogelijk om preventief de maagwand vast te zetten op deze manier, om maagtorsies te voorkomen. En is het mogelijk een niet ingedaalde teelbal te verwijderen.
-bij onderzoek van de borstholte (thorax): thoracoscopie.
-bij onderzoek van de gewrichten: artroscopie, bijvoorbeeld het verwijderen van LPC/OCD uit ellebogen.