Sperma invriezen

Sinds enige tijd beschikken we over de mogelijkheid om hondensperma in te vriezen.
Dit kan interessant zijn voor hondenfokkers die sperma van een reu willen bewaren zodat het op een later tijdstip ingezet kan worden. Ook kunnen we er voor zorgen dat ingevroren sperma wordt geëxporteerd voor KI bij teven over de gehele wereld. Vanzelfsprekend kunnen we bewaard of aangeleverd ingevroren sperma middels KI bij de teef inbrengen.

Als u geïnteresseerd bent in het invriezen van sperma kunt u een afspraak maken om met de reu langs te komen, in het bijzijn van een loopse teef kan sperma afgenomen worden. We kunnen dan de invries procedure starten.
Het sperma wordt onderzocht of het in aanmerking komt om ingevroren te worden. Sperma dient aan een aantal eisen te voldoen, wil dat mogelijk zijn. Het moet voldoende niet afwijkende beweeglijke (levende) cellen bevatten. Als het aan deze eisen voldoet volgt het wassen en invriezen van het sperma. Per rietje worden gemiddeld 100 miljoen spermacellen ingevroren. Afhankelijk van de kwaliteit van het sperma, de grootte van het ras en individuele verschillen kunnen 10 tot 20 rietjes per sprong ingevroren worden.

Na een periode ingevroren te zijn geweest wordt een rietje ontdooid en weer op kwaliteit beoordeeld zodat de inseminatie dosis  kan worden bepaald. Meestal ligt het aantal benodigde rietjes per inseminatie rond de 5 stuks.
Als het sperma aan al deze eisen voldoet kan worden gestart met het verzamelen van meer rietjes. Daarvoor zijn dus meerdere sprongen nodig.
Het sperma kunnen we in principe oneindig lang voor u bewaren bij -196 graden Celsius

Exporteren van sperma kan ook door u zelf verzorgd worden. De invoereisen verschillen per land. Het kan vereist zijn dat bepaalde bloedonderzoeken bij de reu gedaan dienen te worden voordat begonnen word met het invriezen van sperma.
Wij kunnen u daarbij adviseren. De eventuele kosten tot exporteren lopen dus uiteen.

 

sperma-hond-invriezen
spermavat-hond