Nierinsufficiƫntie

Dieren hebben, net als mensen, 2 nieren, die bestaan uit duizenden functionele onderdelen. Dit worden de nefronen genoemd. Deze nefronen filteren het bloed: ze verwijderen afvalstoffen uit het bloed en zorgen ervoor dat de juiste concentraties aan vloeistof en mineralen in het lichaam behouden worden. Daarnaast produceren nieren ook hormonen die de bloeddruk helpen reguleren.

Nierinsufficiëntie is een regelmatig voorkomende aandoening bij oudere honden en kan chronisch of acuut zijn. Het meest voorkomende type is chronische nierinsufficiëntie. Als dieren ouder worden gaat een deel van de nefronen kapot en wordt niet meer vervangen. Pas op het moment dat ¾ deel van de nefronen kapot is openbaren zich verschijnselen van nierinsufficiëntie. Dit betekent dat op het moment dat uw dier echt ziekteverschijnselen gaat vertonen en u ermee naar de dierenarts gaat, de nieren al grotendeels kapot zijn. Het is dan moeilijk te bevatten dat uw dier zo plotseling (ernstig) ziek is terwijl er al een hele tijd in het lichaam iets fout gaat zonder dat dit is opgevallen!
Doordat afvalstoffen niet meer effectief uit het bloed verwijderd worden, hopen ze zich op in het lichaam. Dieren verliezen de mogelijkheid hun urine te concentreren, wat resulteert in vaker plassen dan normaal. Om de vochtbalans in evenwicht te houden gaan ze meer drinken. Er treedt vermagering op, een vieze geur uit de bek en een wat doffe vacht. Door de ophoping van afvalstoffen in het lichaam worden de dieren misselijk en stoppen uiteindelijk met eten.
 
Diagnose
Als we uw huisdier verdenken op het hebben van een nierprobleem zullen we in eerste instantie urine onderzoek doen. Daarnaast zullen we bloed afnemen om de nierwaarden te meten. De stoffen die we hiervoor meten heten Ureum en Creatinine. Dat zijn de afvalstoffen die normaal door de nieren worden uitgescheiden in de urine maar bij een nierprobleem in het bloed blijven circuleren. Als vaststaat dat uw huisdier verhoogde nierwaarden in het bloed heeft dan moeten we aan de hand van de ernst bekijken wat er verder gedaan moet worden: als we een onderliggende oorzaak willen weten, dan is het verstandig om bijvoorbeeld een echo van de nieren en blaas te laten maken om te kijken of er afwijkingen zichtbaar zijn die de gestegen bloedwaarden kunnen verklaren. Soms is ook ander aanvullend onderzoek nodig.
 
Behandeling
Als vastgesteld is dat het nierprobleem berust op een nierinsufficiëntie door ouderdom dan gaan we proberen de nieren te ontlasten en de achteruitgang in nierfunctie te vertragen.
 
Als uw hond of kat zich echt behoorlijk beroerd voelt en niet meer  wil eten dan kunnen we met behulp van een infuus vaak een snelle verbetering in de conditie van het dier bewerkstelligen. Afhankelijk van de ernst spoelen we 2 tot 4 dagen lang. Meest effectief is een intraveneus infuus, waarbij het infuus rechtstreeks in de bloedsomloop komt. Hiervoor moet het dier opgenomen worden in de kliniek.
Daarnaast is er een mogelijkheid om onder de huid infuus te geven waarbij de infuusvloeistof in de loop van de dag wordt opgenomen in het lichaam. Het dier hoeft dan niet opgenomen te worden. Afhankelijk van de ernst van de situatie en het karakter van het dier maken we een beslissing wat voor uw dier het beste is. 
Het doel van het infuus is de afvalstoffen uit te spoelen. Hierdoor verdwijnt de misselijkheid en gaat het dier weer eten. Aan het einde van de infuusspoeling controleren we de nierwaarden in het bloed om te kijken of er een “leefbare” situatie is ontstaan. Helaas lukt het soms niet om dit te bereiken.
 
Om de nieren verder te ondersteunen hebben we verschillende middelen: Met een nierdieet dat arm is in eiwit en fosfaat ondersteunen en ontlasten we de nieren. Hierdoor verlagen de hoeveelheden afvalstoffen in het bloed en zal het dier zich beter voelen. We bekijken per dier wat de mogelijkheden zijn van behandeling en ondersteunende medicatie. Dit is tevens afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
 
Controle
Als er na het infuus een stabiele situatie is ontstaan is het mooi een regelmatige controle van de nierwaarden en het fosforgehalte in het  bloed te doen. We kunnen de behandeling dan aanpassen aan de behoeften van het dier. Zo kunt u zo lang mogelijk blijven genieten van uw huisdier!