Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is een regelmatig voorkomende ziekte bij honden van middelbare en oudere leeftijd. Bij de ziekte van Cushing is er sprake van een verhoogd gehalte van het hormoon cortisol in het lichaam. Dit hormoon wordt gewoonlijk aangemaakt in stress situaties en wordt dus ook wel het stresshormoon genoemd.

 
Cortisol wordt geproduceerd door de bijnieren, dit zijn 2 kleine kliertjes die naast de nieren liggen. Maar de aansturing van deze hormoonproductie wordt geregeld door een ander hormoon, namelijk ACTH. Dit hormoon wordt geproduceerd in het hersenaanhangsel, de hypofyse, een kleine klier aan de onderzijde van de hersenen.
 
Er zijn verschillende vormen van de ziekte van Cushing:
 • Hypofyse-afhankelijke Cushing
  Deze vorm komt het meeste voor. Het wordt veroorzaakt door een langzaam groeiende tumor in de hypofyse. 
  Deze tumor zorgt voor een grote productie van het hormoon ACTH waardoor de bijnieren gestimuleerd worden veel cortisol te maken en af te geven aan het lichaam.
 • Bijnier-afhankelijke Cushing
  Bij deze vorm produceert een tumor in een van de bijnieren (of in beide bijnieren) grote hoeveelheden cortisol.
 • Geïnduceerde Cushing
  Als een hond voor een andere aandoening veel corticosteroïden (o.a. prednison) krijgt toegediend, bijvoorbeeld bij heftige allergische huidproblemen, kunnen Cushing achtige ziektebeelden ontstaan.

De meest voorkomende verschijnselen zijn:

 • veel drinken (en dus veel plassen)
 • meer eetlust
 • dikke buik, soms wat hangend
 • dunnere huid (op de buik zijn de bloedvaten goed waar te nemen door de huid heen)
 • verlies van haar of  nauwelijks aangroei van haar na wegscheren
 • verminderde spiermassa
 • verminderd uithoudingsvermogen / veel hijgen

 

Een dier hoeft niet al deze verschijnselen te vertonen om toch de ziekte van Cushing te kunnen hebben. We kunnen deze ziekte verder diagnosticeren met urine- en bloedonderzoek. Hierbij kunnen dan ook andere aandoeningen uitgesloten worden.
De definitieve diagnose wordt gesteld door middel van een 3-daags urine onderzoek. Hierbij wordt meteen ook duidelijk waar het probleem vandaan komt. Een uitgebreide handleiding van deze test krijgt u mee als u deze test gaat doen. 
 
Behandeling van de ziekte van Cushing.
De ziekte van Cushing is tegenwoordig goed te behandelen. In vele gevallen kan de tumor worden verwijderd. Maar in de meeste gevallen wordt tegenwoordig een medicinale behandeling gekozen.
 
Operatie.
Als de tumor in de bijnieren zit kan deze vaak verwijderd worden, afhankelijk hoe groot de tumor is en in welke mate hij ingroeit in omliggende weefsels. Ook bij een tumor in de hypofyse kan een operatie plaatsvinden, al kan de omvang van de tumor wel een beperkende factor zijn. Een operatie moet in de universiteitskliniek in Utrecht worden uitgevoerd. Er vindt uitgebreid vooronderzoek plaats voor er tot een operatie wordt besloten. Hierdoor lopen de kosten voor deze behandeling behoorlijk op. 
 
Medicinale behandeling.
Vetoryl® is een tablet om de ziekteverschijnselen van Cushing te onderdrukken. Het blokkeert de aanmaak van cortisol. Het medicijn moet dagelijks worden toegediend, levenslang. De eerste maanden moeten er regelmatig controles worden uitgevoerd om de dosering van de medicatie goed in te stellen. Ongeveer 2 weken na de start van de medicatie kunt u verbetering verwachten, al zullen sommige verschijnselen pas na maanden afnemen.
De medicatie zal de tumor niet wegnemen, deze groeit langzaam door. Ook betekent de behandeling dat er levenslang medicijnen moeten worden gegeven die ook de nodige kosten met zich meebrengen. 
 
Welke optie u verkiest is aan u. De leeftijd van de hond zal ook een belangrijke factor zijn in uw keuze. Het zal soms een lastige keuze zijn, waarvoor u ons altijd kunt benaderen, zodat we samen een goed afgewogen beslissing kunnen maken. Twijfel dus niet om bij vragen contact op te nemen!