Bekkenkanteling of TPO (Triple Pelvic Osteotomy)

 

Als bij een hond op jonge leeftijd heupdysplasie (HD) wordt gediagnosticeerd bestaat de mogelijkheid om de heupen tot op late leeftijd goed te laten functioneren door het toepassen van de TPO operatie.
In geval van HD ontwikkelt de heupkop zich onvoldoende. Dit in combinatie met een te ruim gewrichtskapsel leidt tot (sub)luxatie van het heupgewricht. De heup schiet steeds uit de kom of ligt zelfs continu uit de kom. Dit leidt vervolgens tot arthrose van de gewrichten, dysplasie. Dit is een pijnlijke aandoening bij de hond. Het is progressief wat wil zeggen dat de kwaliteit van het gewricht steeds slechter wordt. Uiteindelijk kan de hond niet meer zonder pijn opstaan en lopen.
 
Een oplossing kan zijn de stand van de heupkom te veranderen. Dit dient te gebeuren voordat de arthroseverschijnselen op gaan treden daar anders na de operatie de pijnvermindering beperkt zal zijn. Door de heupkom te kantelen wordt de heupkop beter ondersteund en schiet de kop er niet steeds uit. De luxatie wordt opgeheven. Dit kan aan beide zijden uitgevoerd worden. Door het bekken op drie plaatsen door te nemen kan de kom in gekantelde stand weer vastgezet worden met een speciale plaat.
Vooraf aan deze operatie dient beoordeeld te worden of de hond geschikt is voor deze operatie. De gekantelde heupkom zal de heupkop immers wel goed moeten kunnen omvatten.  We bepalen de geschiktheid door middel van de gemodificeerde Ortholanitest.