LPC/OCD/LPA

Een jonge hond kan tijdens de groei, door erfelijk factoren, trauma of andere omgevingsfactoren, afwijkingen aan één of meerdere gewrichten krijgen. 
De meest voorkomende oorzaak van kreupelheid is groeipijn, vaak veroorzaakt door verkeerde voeding. 
In enkele gevallen is er sprake van een ernstig achterliggende oorzaak, zoals LPC (Los Processus Coronoidues), OCD (Osteochondrose Disecans) of LPA (Los Processus Anconeus)

Deze aandoeningen zijn te verhelpen door middel van een (kijk)operatie.  

LPC (Los Processus Coronoidues)
Een LPC is een relatief vaak voorkomende orthopedische aandoening van de elleboog bij honden. Hierbij komt een stukje kraakbeen met bot los in de elleboog te liggen. Hierdoor raakt gewricht geïrriteerd en ontstoken waardoor uiteindelijk artrose door zal ontstaan. Bovendien is er risico op verdere gewrichts- en kraakbeenbeschadiging. LPC is onderdeel van een complex van aandoeningen van de elleboog, de elleboogdysplasie. LPC behandelen wij via artroscopie

OCD (Osteochondrose Disecans) 
OCD is een aandoening bij jonge honden, waarbij het kraakbeen zich niet normaal ontwikkelt. Hierbij ontstaat een beschadiging van het gewrichtskraakbeen van de opperarm, vaak met een losse flap in het gewricht. Uiteindelijk leidt dit onvermijdelijk tot arthrose. OCD wordt vaak gezien als onderdeel van het elleboogdysplasie-complex. Een enkele keer komt OCD voor in een ander gewricht zoals de schouder, hak of knie. OCD behandelen wij via artroscopie

LPA (Los Processus Anconeus)
Bij LPA is aan de achterzijde van het ellebooggewricht het processus anconeus van de ellepijp tijdens de groei niet vastgegroeid. Het gevolg is dat dit fragment irritatie geeft aan het ellebooggewricht, waardoor arthrose in het gewricht ontstaat en het gewricht pijnlijk is. Ook bij deze aandoening geldt, dat naar de huidige inzichten, het operatief verwijderen van het los processus anconeus de juiste oplossing van dit probleem is. Omdat het processus anconeus relatief groot is, kan dit helaas niet met een kijkoperatie verwijderd worden.