Neem contact opNieuwsbrief
Geplaatst op: 28-6-2013
Afbeelding: Op_vakantie_met_je_hond_op_Grabbits

Uw huisdier mee op vakantie

Uw huisdier mee op vakantie.
 
Vakantietijd! Een heerlijke tijd voor u en uw huisdier mits u goed voorbereid op pad gaat. Het is nuttig om een goede afweging te maken om uw huisdier mee te nemen op vakantie of hem/haar in een dierenpension te laten logeren, een prima alternatief. Als u besluit uw dier mee te nemen op vakantie is het belangrijk om ruim van tevoren inlichtingen in te winnen waar u aan moet denken en wat de eisen zijn die dat betreffende land stelt aan de ‘invoer’ van een dier.
 
Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden sinds 3 juli 2004 de volgende eisen:
Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland, verkrijgbaar bij uw dierenarts. 
Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). En in bezit zijn van een gezondheidsverklaring.
Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip of een duidelijk leesbare tatoeage hebben. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te laten registreren. Wij helpen u daarbij! 
Er zijn landen die extra eisen stellen aan honden van bepaalde rassen. Ook zijn er rassen die in enkele landen niet ingevoerd mogen worden, zij kunnen dus niet mee op vakantie!
Kijk op de website van het licg (www.licg.nl) of bel uw dierenarts voor informatie over de meest recente invoereisen per land!
Officieel is alleen de hondsdolheidvaccinatie bij het overgaan van de grens verplicht voor uw hond, kat of fret, maar toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat uw huisdier goed is ingeënt tegen álle ziekten die kunnen voorkomen. In het buitenland zijn er soms ziekten actief die in ons land niet (meer) voorkomen. U wilt uiteraard voorkomen dat uw huisdier daarvan ziek zou worden of, erger nog, dood zou gaan. Ziekten zoals hartwormziekte en Leishmaniose en door teken overgebrachte ziekten zoals Babesiose en de ziekte van Lyme kunnen in grote delen van Europa worden opgelopen. Bescherm uw huisdier hier dus goed tegen! 
Checklist voor de vakantie met uw huisdier:
Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring en een gezondheidsverklaring
Kopie van het registratiebewijs van uw dier bij een databank met daarop het chipnummer van uw huisdier
Eigen (dieet)voer en water voor onderweg / eet- en drinkbak
Speeltjes
Tekenband en tekenpen
Halsbandje met kokertje waarop uw vakantieadres of telefoonnummer vermeld staat
Een duidelijke foto van uw huisdier
Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming
Voor honden een mand en/of deken en voor katten een kattenbak en strooisel, voor overige dieren huisvesting en een voorraadje bodembedekking
EHBO-doos
Eventueel medicijnen
Eventueel een muilkorf
Eventueel een extra riem
Vlekkenspray voor ongelukjes
Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten
Hondenpoepschepje en - zakjes. 
 
Dierziekten in het buitenland:
We zullen enkele parasitaire infecties noemen die relevant zijn bij een vakantie in het buitenland. Veelal zijn dit ziekten die in Nederland niet (of pas sinds kort met regelmaat) voorkomen en met name worden gezien na een bezoek aan Zuid-Europa. De meest voorkomende “exotische” ziekten zijn infecties met de parasieten Babesia, Ehrlichia, Leishmania en hartworm. Deze ziekten hebben de volgende overeenkomsten:
Ze worden allemaal overgebracht door insecten, zoals teken, muggen en zandvliegjes.
Ze geven vaak vage klachten, zoals niet goed willen eten, koorts en vermageren.
De infectie kan tot jaren na het daadwerkelijke bezoek aan het buitenland tot       uiting komen.
Het beste is om te voorkomen dat uw dier met deze parasieten wordt besmet, aangezien behandeling moeilijk, zo niet onmogelijk, is. De beste manier is om uw huisdier in Nederland te laten. Gaat uw huisdier toch mee, zorg dan dat de insecten geen kans krijgen om de parasiet over te brengen.
Gebruik een goede tekenband (wij adviseren Scalibor Protectorband®). Deze weert ook zandvliegjes en de hartwormmug.
Controleer uw huisdier dagelijks op teken: bij een teek die binnen 24 uur verwijderd wordt is er maar een kleine kans dat deze een ziekte overbrengt. 
Verwijder eventueel aanwezige teken met een tekenpincet
Vermijd poeltjes met stilstaand water ivm de muggen/zandvliegjes in regio’s waar Leishmania voorkomt
Houd uw huisdier binnen op momenten dat muggen/zandvliegjes het meest actief zijn (schemering)
Ontworm iedere 4 weken vanaf het  moment dat u op vakantie gaat t/m 4 weken na thuiskomst met Milbemax® tabletten: deze elimineren een evt hartwormbesmetting. Deze zijn verkrijgbaar bij ons op de praktijk. Extra veiligheid krijgt u door aan het begin van de vakantie een pipet Stronghold toe te dienen tussen de schouderbladen, deze weert de muggen af die hartworm en Leishmania overbrengen.
Neem dus ruim van tevoren contact met ons op als u uw huisdier meeneemt op vakantie. Dan kunnen wij u informeren welke parasieten er in dat land / die regio voorkomen en welke preventieve maatregelen u daarvoor kunt treffen. Zo wordt het een fantastische tijd voor u en uw viervoeter!