Geplaatst op: 3-11-2014

Vanaf 29 december geen pups onder 15 weken mee naar Nederland

Mensen die een hond aanschaffen bij een buitenlandse fokker moeten er rekening mee houden dat vanaf 29 december 2014 honden, katten en fretten die jonger zijn dan 15 weken Nederland niet meer in mogen.

Rabiës
Vanaf eind december moet elke hond die Nederland binnenkomt, dus ook een pup, een geldige enting tegen rabiës hebben. De rabiësvaccinatie mag pas vanaf 12 weken gegeven worden (ook als de fabrikant van het vaccin een jongere leeftijd opgeeft!) en is pas 3 weken na het toedienen werkzaam. De hond is dan inmiddels minstens 15 weken oud en mag dan pas de grens over.

Uitzondering
Tot nu toe was voor honden die uit EU-landen naar Nederland kwamen een uitzondering mogelijk en konden ze tot een leeftijd van 3 maanden (12 weken) zonder rabiësvaccinatie worden meegenomen. Om verspreiding van rabiës te voorkomen, wordt deze uitzondering opgeheven. Dit betekent ook dat grote partijen jonge honden die uit het buitenland, vooral uit Oost-Europa, Nederland worden binnengebracht, ook niet meer zijn toegestaan als de dieren nog geen 15 weken oud zijn en geen geldige vaccinatie tegen rabiës hebben.

Fokker
Mensen die een hond aanschaffen bij een buitenlandse fokker wordt geadviseerd om duidelijk met de fokker overeen te komen dat de pup tot hij 15 weken oud is bij de fokker blijft. Omdat dit de eerste socialisatieperiode betreft, is het belangrijk dat de betreffende fokker de sociale ontwikkeling van het dier stimuleert. Zo moet de pup kennis kunnen maken met allerlei verschillende mensen en kinderen, met andere honden, met huiselijke geluiden en omstandigheden, maar ook met buitensituaties zoals straten met verkeer of met andere dieren.

Katten en fretten
Voor katten en fretten gaat dezelfde regel gelden als voor honden: ook zij mogen straks pas worden ingevoerd als ze 15 weken oud zijn en een geldige rabiësvaccinatie hebben. Net als jonge honden kunnen kittens en frettenpups deze periode het beste bij de fokker blijven om daat goed gesocialiseerd te worden.