Castratie over de lies
Castratie over de lies

Staande castratie
Hierbij wordt de balzak ingesneden waarna de zaadstreng gekneusd wordt. Na het afbinden wordt de zaadstreng doorgenomen. Vanwege minder zicht op de wond en moeilijkere bereikbaarheid van het gebied tussen de achterbenen is volledig steriel werken niet goed mogelijk. Daarnaast blijven de castratie wonden in de balzak open. Hierdoor is er meer kans op ontsteking na de staande castratie, dan na de liggende castratie over de lies onder volledige narcose. Daarom raden wij aan om paarden ouder dan 2.5 jaar liggend te castreren.


Liggende castratie over de lies onder volledige narcose.
Hierbij wordt volledig steriel geopereerd. De castratiewond, die naast de balzak zit, wordt gesloten. Hierdoor is de kans op ontsteking nihil. Het paard kan na één week al weer worden getraind.


Klophengstcastratie.
Wij hebben veel ervaring met het opereren van klophengsten. Een klophengst (ook wel cryptorch genoemd) heeft één of beide testikels niet op de normale plaats, maar in het lieskanaal of in de buik. Deze worden, tijdens een liggende operatie onder volledige narcose, via het lieskanaal uit de buik gehaald en gecastreerd.