Afbeelding: diastasen

Diastasen

Een diastase is een ruimte tussen twee kiezen (of snijtanden). Normaal gesproken staan de kiezen strak tegen elkaar aan, zodat er geen ruimte tussen is. Als de kiezen niet helemaal goed tegen elkaar aan staan, ontstaat er een ruimte waar voer in kan gaan zitten. Dit voer kan er niet meer  uit en gaat rotten. Doordat dit gebeurt, gaat het tandvlees ontsteken en zich terugtrekken, waardoor de ruimte alleen maar groter wordt. Een diastase is in de meeste gevallen erg pijnlijk voor het paard. Bijna altijd vertonen paarden met diastasen klachten zoals proppen maken en vermageren.

Diastasen komen vaak voor bij jonge paarden waar de kiezen aan het wisselen zijn. Doordat de kiezen wisselen, sluiten ze niet optimaal op elkaar aan. Ook bij paarden met gebitsafwijkingen kunnen kiezen, door de verkeerde belasting, scheef gaan staan. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is dan ook het corrigeren van eventuele afwijkingen waardoor de kiezen weer correct belast worden. Daarnaast is het belangrijk om de diastasen uit te ruimen; dat wil zeggen het rotte voer eruit halen. Op onze kliniek hebben we een speciaal apparaat om de holtes onder hoge druk uit te spuiten om daadwerkelijk al het rotte materiaal te verwijderen. Als de druk wegvalt op het tandvlees, krijgt dit de gelegenheid om zich te herstellen waardoor de ruimte kleiner wordt. Soms is het nodig om een diastase open te boren. Dan wordt er een verbinding gemaakt naar het kauwoppervlak waardoor het voer er via die weg uit kan.

Soms hebben paarden met diastasen meerdere behandelingen nodig voordat het probleem geheel verholpen is. Daarnaast is het voer ook zeer belangrijk; met grof ruwvoer komt er minder snel voer in de holtes te zitten waardoor het tandvlees meer kans heeft om te genezen. Kuil of hooi uit plastic zijn slecht bij paarden met diastasen.