Afbeelding: kaak fractuur paard

Kaakfracturen

Paarden hebben grote, relatief dunne kaken. Soms breken deze, bijvoorbeeld door een klap van een ander paard, maar vaak ook doordat ze een tralie (of iets anders) vastpakken, hun hoofd terugtrekken en blijven hangen met hun tanden. 

Kaakfracturen komen meestal voor in het voorste gedeelte van de mond. Met behulp van röntgenfoto’s kan de breuk in beeld worden gebracht. Het  is namelijk belangrijk om te weten hoe groot de breuk is en hoe deze loopt. Breuken in het voorste gedeelte van de mond zijn relatief eenvoudig te herstellen. Eerst wordt de kaak gezet. Nadat de kaakstukken weer op hun plaats zijn gebracht, worden ze met behulp van ijzerdraad (cerclage), dat om tanden en kiezen of botschroeven wordt gewikkeld, op zijn plaats gehouden. Hierdoor kan de breuklijn genezen. Soms is het nodig om operatief een plaat over de breuk te zetten.
Uiteraard hebben deze paarden tijdelijk een aangepast rantsoen nodig om te voorkomen dat er veel druk op de breuk komt te staan waardoor deze opnieuw breekt.