Kiesextracties staand/liggend

Verschillende afwijkingen kunnen aanleiding zijn voor het trekken van een kies.
Zo kan een kies ontstoken of gebroken zijn. Bij een kieswortelontsteking in de onderkaak is er vaak sprake van een fistel, dit uit zich in een pussend wondje aan de buitenzijde, wat maar niet wil genezen. Bij een kieswortelontsteking in de bovenkaak ontstaat er (afhankelijk van de locatie van de kies) meestal een kaakholte-ontsteking. Het is mogelijk dat er een zwelling onder het oog zichtbaar is. Vaak is de klacht (eenzijdige) stinkende neusuitvloeiing. Een gebroken kies kan erg pijnlijk zijn en klachten geven met kauwen, maar het kan ook een toevalsbevinding zijn bij een gebitscontrole.

Doordat de kieswortels van een paard erg lang zijn en er weinig ruimte is in de paardenmond, is het trekken van een kies niet altijd eenvoudig.
Er zijn verschillende methodes om de kies te trekken. De minst ingrijpende methode is de kies bij het staande paard vanuit de mondholte te trekken. Soms is het echter erg moeilijk om de kies op deze manier goed te benaderen. Er is een nieuwe methode waarbij er, bij het staande paard, een sneetje wordt gemaakt in de wang. Door dit sneetje kan gereedschap gestoken worden om zo de kies beter te benaderen. Wij hebben erg veel ervaring met het staand trekken van kiezen en hebben hier veel nascholingen voor gevolgd om steeds op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken op dit gebied.