Afbeelding: Hellendoorn-209

Koliek bij het paard

Koliek is een van de meest voorkomende aandoeningen bij het paard. Het begrip koliek omvat alle symptomen die optreden als gevolg van pijn in de buikholte.

 

Symptomen koliek

Koliekverschijnselen kunnen sterk in ernst verschillen. Bij lichte aanvallen zal het paard alleen wat krabben met de voorbenen en zo af en toe naar de buik kijken. Is de pijn heviger, dan wordt het paard onrustiger, gaat afwisselend liggen en staan en kan gaan rollen en slaan naar de buik. De hevigheid van de koliekverschijnselen zijn tevens afhankelijk van het karakter van het paard. Aangezien koliek een levensbedreigende oorzaak kan hebben is het raadzaam contact met uw dierenarts op te nemen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal zaken waar u als eigenaar invloed op heeft om er voor te zorgen dat de kans dat uw paard koliek krijgt kleiner wordt. 
•    Regelmatig mestonderzoek op wormeitjes 
•    Regelmatige gebitsverzorging (minimaal 1x per jaar)
•    Goede voeding (Voorkomen van grote veranderingen van het voedselaanbod)
•    Voldoende beweging
•    Controle van mest op zand

 

Therapie

Als uw paard koliek heeft staan de dierenartsen van Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal 24 uur per dag voor u klaar om uw paard te behandelen. Naast de behandeling bij u aan huis bieden wij de mogelijkheid om uw paard ter observatie en behandeling op de kliniek te stallen.

 

paard koliek