Maagzweer paard

Maagzweer paard

Maagirritatie bij het paard komt relatief vaak voor. Een maagzweer bij het paard ontstaat door aantasting van de maagwand door maagzuur. Bij ongeveer de helft van de paarden is een aantasting van de maagwand te vinden. Bij renpaarden kan dit zelfs oplopen tot 90% van de paarden. Verschillende factoren  vormen een risico voor het ontstaan van een maagzweer; stress, veel krachtvoer in combinatie met weinig ruwvoer of ziekte.
 

Symptomen maagzweer paard

Het lastige van maagzweren bij paarden is dat de symptomen vaak vaag zijn. Verschijnselen die voorkomen zijn: verminderd presteren, slechte vacht, niet dik kunnen krijgen, soms lichte koliek, gapen, tandenknarsen en slecht eten. Veulens van enkele dagen oud kunnen al last hebben van maagzweren. Deze veulens hebben vaak koliek verschijnselen, willen niet eten, staan te tandenknarsen en hebben soms diarree.

Diagnose en behandeling

Algemeen klinisch onderzoek en bloedonderzoek kunnen een verdenking van een maagzweer geven maar de enige manier om definitief de diagnose te stellen is door middel van een maagscopie. Wij beschikken als een van de weinige klinieken van Nederland over een 3 meter lange scoop met een camera, die hiervoor in de maag wordt ingebracht. Op deze manier kunnen wij de maag en het eerste stukje van de dunne darm bekijken.

De behandeling van maagzweren bij paarden bestaat uit het toedienen van maagzuurremmers (omeprazole), aanpassing van de voeding en stressmanagement.

Voor meer informatie over dit onderwerp, klik hier