Ziekte van Cushing (PPID)

Ziekte van Cushing paard

De ziekte van Cushing (PPID)  is een aandoening, die o.a. voorkomt bij paarden, waardoor de aanmaak van hormonen wordt ontregeld. Hierdoor kunnen hoefbevangenheid, een afwijkende, krullende vacht, een afwijkende lichaamsbouw en chronische infecties ontstaan. Ruim 15% van de paarden/pony’s ouder dan 15 jaar heeft PPID. Uit onderzoek is gebleken dat maar 1.6% van de eigenaren zich bewust is dat hun paard de ziekte van Cushing heeft.
 

Hoe ontstaat de ziekte van Cushing bij het paard?

PPID (ziekte van Cushing) betekent Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. ‘Pituitary gland’ is de Engelse naam voor hypofyse oftewel hersenaanhangsel. Dit is een kleine klier die onder aan de hersenen hangt. Bij PPID is een gedeelte van de hypofyse -de pars intermedia- ontregeld. Dit zorgt voor een verhoogde aanmaak van bepaalde hormonen, wat allerlei ziekteverschijnselen tot gevolg heeft.

Ziekteverschijnselen

Over het algemeen zijn de eerste verschijnselen van Cushing lusteloosheid en verminderd presteren. Daarnaast zien we vaak een of meer van de volgende verschijnselen: slecht verharen, een lange krullende vacht, overmatig vet boven de ogen, spierafname, abnormaal zweten rond de nek en de schouders. Paarden met de ziekte van Cushing drinken en plassen veel en hebben een verminderde weerstand. Dit kan zich uiten in herhaalde of chronische infecties en een vertraagde wondgenezing. Merries met PPID zullen moeilijk drachtig worden en krijgen soms een spontane melkgift. Een ernstige complicatie die vaak voorkomt is hoefbevangenheid.
 
Hoefbevangenheid
Bij alle paarden met hoefbevangenheid waar geen duidelijke oorzaak aan ten grondslag ligt, is de kans aanwezig dat het paard de ziekte van Cushing heeft. Daarom is het belangrijk om alle paarden/pony’s die hoefbevangen zijn te onderzoeken op de aanwezigheid van PPID.

Diagnose en behandeling

Om vast te stellen of uw paard/pony de ziekte van Cushing heeft nemen wij een bloedmonster af. Hierin wordt ACTH bepaald. Dit is een relatief eenvoudig bloedonderzoek en de uitslag is meestal binnen enkele dagen bekend.
 
Behandeling
De ziekte van Cushing is een aandoening die te behandelen is en de prognose is in de meeste gevallen goed. Het vroegtijdig diagnostiseren  zal helpen om allerlei bijkomende ziekteverschijnselen te voorkomen. Hoewel een paard met Cushing niet echt te genezen is, zorgt een goede behandeling en verzorging er meestal voor dat het paard vrolijk, fit en in goede conditie blijft. Het behandelen ervan is dus zeker de moeite waard, hierdoor krijgt uw paard een fijnere oude dag. Goede medicijnen zijn sinds kort voor het paard geregistreerd in Nederland!
 
Ga voor meer informatie naar www.ppidbijpaarden.nl