Zomereczeem

Zomereczeem

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd, is een vervelende aandoening, die veel jeuk veroorzaakt.
 

Oorzaken zomereczeem bij het paard

Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren. De hoofdoorzaak van zomereczeem bij paarden lijkt een allergische reactie van paarden op het speeksel van bepaalde kleine mugjes: Culicoïdes, of knutjes genaamd.
Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn erfelijke aanleg,  voeding (eiwitten en suikers) en stress.
 
Dit mugje is vanaf het vroege voorjaar tot ongeveer oktober-november actief. Je ziet de mugjes  met name tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang en vooral in bosrijke, wat vochtige gebieden.
Eczeemgevoelige paarden die gestoken worden krijgen jeuk, eerst in de manen, staart en op de buiknaad. Paarden met ernstig eczeem kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam jeuk krijgen. 
 

Behandeling van zomereczeem

De behandeling van de huid wonden kan met zalf. Ter voorkoming van klachten bij gevoelige paarden kun je de mugjes weren met dekens of insectenwerende middelen.
Daarbij hebben we sinds  2 jaar Cavalesse in ons assortiment. Dit voedingssupplement werkt preventief “van binnenuit”. Het overgrote deel van de paarden die ermee behandeld zijn reageerden hier goed op.
Het supplement helpt om de huid van paarden gezond te houden door de allergische reactie in de huid te verminderen c.q. onderdrukken.