Afbeelding: Rugfoto 3

Rugproblemen bij het paard

Rugproblemen
Rugpijn is een veel voorkomend probleem bij paarden. Vroeger werden rugproblemen bij paarden niet (h)erkend, tegenwoordig zijn er betere mogelijkheden om het te diagnosticeren en te behandelen. Op een onze paardenkliniek komen dagelijks paarden met rugproblemen binnen. De klachten variëren sterk: pijnlijk bij borstelen/aanraken van de rug, protest bij opzadelen of opstijgen, met de staart zwiepen tijdens het rijden, staart scheef dragen, bokken/steigeren/staken tijdens het rijden, overkruist galopperen, overspringen in galop, moeite met lengtebuiging, minder presteren, onvoldoende loslaten boven de sprong etc.

Onderzoek naar rugproblemen bij paarden
Bij de paarden die aangeboden worden met rugproblemen beginnen wij vaak met een uitgebreid onderzoek van het bewegingsapparaat. Veel rugproblemen zijn secundair, dit betekent dat er bijvoorbeeld een kreupelheid aan ten grondslag ligt. Door middel van onderzoek op harde en zachte volte kan gekeken worden of het paard kreupel is en naar de beweeglijkheid van de rug. De rug wordt goed bekeken bij het vierkant staande paard, waarbij we letten op lengte, bouw, en eventuele spieratrofie. We bekijken het  zadel en de ligging van het zadel op de rug. Indien nodig laten wij het paard voorrijden om de beweging onder het zadel te beoordelen.

Röntgenfoto’s
Het onderzoek wordt vervolgd door het maken van röntgenfoto’s van het pijnlijke gedeelte van de rug. Op de röntgenfoto’s kunnen wij de benige structuren van de rug beoordeeld worden. Bij kissing spines staan de spinaaluitsteeksels (doornuitsteeksels) te dicht bij elkaar, soms overlappen ze zelfs. Ook kan je er artrose van de facet gewrichten in de rug of spondylose op beoordelen.

Echografie 
De rug bestaat naast botten ook uit weke delen; spieren, pezen en banden deze kunnen met behulp van echografie beoordeeld worden. 

Behandeling 
De therapie kan bestaan uit het plaatselijk inspuiten van het probleemgebied onder echobegeleiding. Ook kan de rug behandeld worden met behulp van “mesotherapie”, met behulp van kleine naaldjes wordt de gehele rug ingespoten. Dit heeft een langdurig pijnstillend en spierontspannend effect.  Indien nodig wordt er een infuus toegediend dat de botoplossing bij bijvoorbeeld kissing spines remt. 

Bij ons op de kliniek wordt de reguliere geneeswijze vaak aangevuld met osteopathie. Dierenarts Jan-Willem ten Brinke en Fysiotherapeut Ellendoor Menalda zijn beide Equine Diplomate of Osteopathy. Osteopathie spreekt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. Niet alleen de regio waarin de klacht optreedt, maar het hele lichaam wordt onderzocht en behandeld. De behandeling is gericht op het verhelpen van bewegingsbeperkingen. Osteopathie is een behandelingswijze die zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel behandeld.
Naast de behandeling wordt er een trainingsadvies op maat gegeven en indien nodig advies om het  zadel aan te passen.


Voor meer informatie over dit onderwerp, klik hier