Afbeelding: IMG_0385

Mestonderzoek bij paarden

Vroeger werden alle paarden volgens hetzelfde schema ontwormt. Tegenwoordig willen wij alleen paarden die besmet zijn met wormen ontwormen.
Om het gebruik van ontwormmiddelen te verlagen en hierdoor de ontwikkeling van resistentie te verminderen.
Als een paard in een stal ziek is en antibiotica krijgt, worden ook niet alle andere dieren in de stal die niet ziek zijn met antibiotica behandeld.

Zo werkt het ook met ontwormen, 80% van de wormen zit in 20% van de paarden. Dit betekend dat ongeveer 80% van de paarden onnodig ontwormt wordt.
Mestonderzoek wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de weidebesmetting met wormeieren laag blijft. In de mest wordt gekeken naar welke en hoeveel eieren worden uitgescheiden.
Mestonderzoek is het belangrijkste in het voorjaar en de zomer. In het najaar en de winter kan mestonderzoek zelfs een vals negatieve uitslag geven, omdat sommige wormen dan in winterslaap zijn en geen eieren uitscheiden.

Uitvoering van het mestonderzoek:
Het is belangrijk om verse mest te gebruiken, de mest mag niet in contact zijn geweest met de bodem. Een mestbal van bovenop de hoop is prima.
Deze mest van elk paard apart verpakken in een zakje met daarop de naam en leeftijd van het paard, dit zakje hoeft u niet dicht te knopen.
Mestonderzoek pas doen tien weken na toedienen ivermectine (Eraquell/Equimax), veertien weken na toedienen moxidectine (Equest).

Wanneer een mestonderzoek:
Ons advies is om van paarden ouder dan drie jaar, twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, sept) en een keer per jaar  in het najaar (oktober/november) standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintworm werkt.
- ontwormen doe je om de weidebesmetting laag te houden
- ontwormen doe je het liefst zo min mogelijk om de resistentie laag te houden
- ontwormen doe je het liefst aan de hand van mestonderzoek, behalve bij jonge dieren omdat die grotere kans hebben op problemen
- zorg dat je voor het juiste gewicht doseert, liever 50 kg te veel dan te weinig (behalve bij veulens)
- zorg dat alles binnen blijft, een klein beetje morsen is al snel 200 kg te weinig doseren

Besmettingsdruk:
- bij het twee keer per week verwijderen van alle mest van de wei is de kans op een probleem met wormen zeer klein
- door het maaien van de wei of het laten grazen van schapen achter de paarden aan krijg je weer veilig weiland
- mocht een aantal keer omweiden mogelijk zijn zorg dan dat er mestonderzoek gedaan is en eventueel ontwormt voor het omweiden, zodat er zo min mogelijk eieren op de schone wei komen


Drachtige merrie:
De merrie één tot twee weken voor het veulenen ontwormen met Ivermectine (Eraquell).
Dit is niet bedoeld voor de merrie zelf, maar voor het pageboren veulen! Op deze manier worden de wormlarven in het uier van de merrie gedood en kan het veulen niet via de melk worden besmet.
Zorg daarnaast dat de gehele stal uitgemest en goed schoongemaakt wordt voor de geboorte.

 
Veulen:
Via uw dierenarts kunt u een ontwormschema opvragen speciaal voor veulens.
Het is erg belangrijk dat veulens ook voor spoelwormen behandeld worden met pyrantel (Strongid-P) omdat er resistentie is van de spoelwormen tegen de gangbare wormmiddelen.
 
Let op: Niet alle ontwormmiddelen zijn geschikt voor jonge veulens.
Voor verdere vragen over het ontwormen van uw paard kunt u altijd terecht bij de dierenkliniek.