Cystes in de baarmoeder

Wanneer merries niet goed vruchtbaar zijn kan dit verschillende oorzaken hebben, één hiervan is cysten in de baarmoeder.  Cysten zijn vochtblaasjes  in de baarmoeder welke ervoor kunnen zorgen dat een merrie minder makkelijk of niet drachtig wordt. Soms kan een merrie ondanks de cysten wel drachtig worden maar verliest de merrie te vroeg het veulen.  Cysten komen regelmatig bij oudere fokmerries voor,  ze kunnen worden gevonden met behulp van de echo.

Er bestaan verschillende soorten cysten, sommige kunnen tot wel 20 cm groot worden. Een kleine cyste hoeft niet altijd problemen op te leveren, wanneer ze groter worden of het er heel veel zijn, kan het helpen om ze te verwijderen. Bij ons op de kliniek is het mogelijk om cysten te laten verwijderen. Dit gebeurt door middel van electrocoagulatie. Met deze techniek kunnen we met behulp van een camera in de baarmoeder kijken en de cysten wegbranden. Deze techniek geeft goede resultaten en na het verwijderen van de cysten zijn de merries in de meeste gevallen beter vruchtbaar.

Heeft u een merrie met cysten in de baarmoeder die vorig jaar gust is gebleven, informeer dan snel naar de mogelijkheden. Als we de cysten voor de start van het dekseizoen verwijderen kan de merrie daarna nog gedekt worden.