Merriebegeleiding
Merriebegeleiding

Merriebegeleiding

Bij begeleiding van de fokmerrie wordt de merrie regelmatig echografisch onderzocht om het meest geschikte moment van inseminatie te bepalen. Elke merrie krijgt een merriekaart hierop wordt genoteerd waar de merrie in de cyclus zit. Eventueel aanwezig cystes of andere bijzonderheden worden nauwkeurig geregistreerd.


Is uw merrie geïnsemineerd dan kan rond dag 18 na ovulatie gecontroleerd worden of ze ook daadwerkelijk drachtig is. Het is verstandig om dit voor dag 35 na ovulatie opnieuw te laten doen, omdat ongeveer 10% van de drachten nog opbreekt tussen dag 18 en 35. Bij een dubbele ovulatie is er kans op tweelingdracht. Deze merries dient u voor dag 16 te laten controleren. Indien er twee drachten zijn dan is het op dat moment nog mogelijk om er een te “crushen”.


Voor diepvries-KI is begeleiding van uw merrie mogelijk op de kliniek of op de hengstenhouderij. Uw paard moet aan het begin van de hengstigheid (2e tot 3e dag) gebracht worden. Er is opslag capaciteit voor diepvriessperma aanwezig.


Tijdens het dekseizoen van april t/m augustus is er een inloopspreekuur op de kliniek. Maandag t/m vrijdag van 8.00 -8.30 en maandag t/m donderdag van 18.30 - 19.30. Wilt u uw paard buiten deze tijden laten onderzoeken dan kunt u telefonisch een afspraak maken.
Mocht u vragen hebben over het begeleiden van uw fokmerrie neem dan gerust contact met ons op.