Kalverdiarree

 

Darmontwikkeling

Een kalf komt steriel ter wereld. Al tijdens, maar vooral na de geboorte komen allerlei kiemen de darmen binnen. Vooral ook heel veel goede kiemen die nodig zijn om een stabiele gezonde darm te krijgen, waardoor een kalf na enkele weken al veel minder gevoelig is voor diarree.

Een kalf heeft ten opzichte van veel andere dieren nog een extra klus te klaren. In enkele maanden tijd moeten drie van zijn vier magen zich ontwikkelen van bijna niets tot functionele herkauwersmagen.

 

Diarree bij jonge kalveren

Naast goede komen er  soms ook ziekmakende kiemen de darm van het kalf binnen die kunnen zorgen voor diarree, sterfte, minder groei, minder opbrengst bij verkoop  en niet te vergeten een hoop extra werk.

In het verleden was onze kalverdiarree aanpak vaak van het type “brandblussen”. Meestal lukte het ons wel het probleem te verhelpen, maar de kwaal stak vaak de kop weer op doordat dingen over het hoofd werden gezien die het kalf kwetsbaar maken voor diarree. Om te komen tot meer duurzame verbeteringen bieden we u daarom ook een andere aanpak bij terugkerende  kalverdiarree:

Structurele aanpak: het 5 stappenplan kalverdiarree.

Dat wordt dan schoonmaken en ontsmetten is wat velen denken als we deze aanpak voorstellen.
Niet dus!

Het 5 stappenplan omvat de volgende onderdelen:

 • Stap 1.
  Veel vragen.  Droogstand, afkalven, biestgift, melkgift, huisvesting, bijvoeren, leeftijd waarop de diarree, aard van de diarree. Vaak geeft dit onderdeel al een sterk richtingsgevoel voor de belangrijkste punten van verbetering.
 • Stap 2.
  Het vaststellen welke infectie de diarree veroorzaakt door mestonderzoek te doen.
 • Stap 3.
  Vaststellen of de kalveren genoeg antistoffen uit biest binnen hebben gekregen en of de biest van voldoende kwaliteit is.
 • Stap 4
  Een plan van aanpak gericht op de belangrijkste bevindingen bij de eerste 3 stappen.
 • Stap 5
  Na verloop van enige tijd evaluatie van de effecten van de gekozen aanpak.

We hebben nu zo'n  anderhalf jaar deze aanpak toegepast, inmiddels op enkele tientallen bedrijven. Het heeft tot veel verschillende adviezen geleid.  Adviezen over vaccinatie van de hoogdrachtige koe, droogstandsvoeding, afkalfhok, kalveropvang na geboorte, biestgift, biestkwaliteit, biest bewaren, huisvesting, strooisel, wijze van melkbereiding en van melkverstrekking, strooisel, preventieve medicatie, eerst de BVD aanpakken en ja ook nog hygiëne.

Doordat  op veel bedrijven deze aanpak is toegepast ben ik zelf ook steeds beter geworden in het oplossen van de problemen.  Want mijn uitgangspunt is: ik zal en moet sterke verbetering voor u bereiken en als dat niet gelukt is vertel het me dan.
Dat heeft geleid tot uitbreiding van de diagnostiek in eigen lab. Niet alleen onderzoek met de diarreetesten op Coli, Rota, Corona en Cryptosporidiose, maar ook op biestkwaliteit, hoeveelheid binnen gekregen biest, op pensdrinken en op minder bekende ziekteverwekkers.

Heel boeiend wat je allemaal kunt vinden als je er helemaal voor gaat.
En naast een oplossing op korte termijn bereiken we veel vaker een blijvende verbetering.