Geplaatst op: 29-1-2015

Duitsland telt zeven ibr-vrije deelstaten

De Europese commissie heeft vijf nieuwe Duitse deelstaten officieel erkend als ibr-vrij. Daarmee komt het aantal ibr-vrije deelstaten op zeven.

In navolging van Beieren (ibr-vrij sinds 2011) en Thüringen (vrij sinds vorig jaar) zijn nu ook Sachsen, Sachsen-Anhalt, Berlijn, Brandenburg en Mecklenburg –Vorpommern officieel vrij, zo meldt het Duitse vakblad  Braunvieh op haar website. Ook Baden Würtenberg is nagenoeg vrij van het ibr-virus. Eind 2014 waren  daar  nog 500 positieve dieren op 30 bedrijven bekend en die zouden voor eind maart afgevoerd moeten worden.

Nederlands betrijdingsprogramma samen met bvd

In Duitsland is het bestrijdingsprogramma in volle gang en ook in België zijn bedrijven verplicht om deel te nemen aan het uitbannen van ibr. Nederlandse organisaties hebben vorig jaar plannen aangekondigd om de bestrijding van ibr gelijktijdig aan te pakken met bvd.

Deze campagne is een gezamenlijk initiatief van LTO Nederland, alsook Stichting Brancheorganisatie Kalversector,  veeverbeteringsorganisatie CRV en de Nederlandse Zuivel Organisaties (NZO). Een projectgroep buigt zich over de uitvoering van het bestrijdingsplan.

Bron: www.veeteelt.nl