Geplaatst op: 12-2-2016

Geslaagde workshop ‘Droogzetten’

Eind januari hebben wij als ‘De Oosthof’ op de drie praktijken de workshop ‘Droogzetten’ georganiseerd. Deze workshop is de aftrap voor het Droogstandsconsult waar we de komende weken op de rundveebedrijven mee aan de slag zullen gaan.

De middag begon met het daadwerkelijk droogzetten van een koe door de veehouder van het gastbedrijf. Niet gemakkelijk wanneer 15 collega’s en 3 dierenartsen je op de vingers kijken. Onder leiding van Otlis Sampimon van Zoetis werd besproken welke dingen goed gingen bij de handeling en waar punten voor verbetering liggen. Door niet alleen te vertellen hoe het droogzetten in het ideale geval moet gebeuren, maar door het daadwerkelijk uit te voeren, werd veel ruimte gecreëerd om vragen te stellen en onduidelijkheden rondom het droogzetten op te helderen.

Afbeelding: IMG_2878

Vervolgens werd de rondgang over het bedrijf voortgezet, waarbij met name gekeken werd naar de huisvesting, voeding en conditie van de droge koeien.

Het tweede deel van de middag werd ingevuld met een korte presentatie over de mogelijkheden van Bacteriologisch Onderzoek van melk in onze eigen laboratoria en de meerwaarde hiervan voor uiergezondheid. Daarna nam Otlis het stokje weer over om de theoretische achtergrond van het droogzetten verder te bespreken.

Al met al een geslaagde middag die door de deelnemende veehouders als erg leerzaam werd ervaren.

Afbeelding: IMG_2908