Geplaatst op: 6-6-2014

Eerlijke documentaire over varkens

Hoe de moderne zeugenhouderij werkt en waarom bepaalde handelingen nodig zijn, is duidelijk uit te leggen aan de consument. Dat bewijst de NDR documentaire met eerlijke beelden en verhalen uit de varkensstal.

Duitsers houden van varkensvlees. Ze consumeren gemiddeld 39 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. In Duitsland zijn vorig jaar bijna 60 miljoen dieren geslacht en verwerkt. Desondanks heeft het varken ook in Duitsland een slechte reputatie. Vaak krijgen consumenten alleen (vermeende) schandalen uit de varkenssector voorgeschoteld.

Dit was de reden van televisiemaker Sven Jaax om zich te verdiepen in de varkenhouderij. Hij maakte een reportage bij een moderne varkenshouderij. Het gaat om het zeugenbedrijf van Nadine en Heinrich Henke in Nedersaksen Bruchhausen – Vilsen. Nadine is dierenarts en boer en samen met haar man houdt ze 1200 zeugen.

Het uiteindelijke resultaat is een feitelijke documentatie over het leven van een varken (van inseminatie tot slacht). Ook kritieke kwesties, zoals het gebruik van antibiotica, staartjes couperen en euthanasie worden objectief gepresenteerd. De 45 minuten durende documentaire is eind mei uitgezonden via NDR televisie.

Bron: www.varkens.nl