Geplaatst op: 15-4-2014
Vleesvarkens leveren kan stuk nauwkeuriger

Geld voor het oprapen.

Vleesvarkens leveren kan een stuk nauwkeuriger; minder gewichtskorting kan flink meer geld opleveren.

Dat vleesvarkenshouders geld laten liggen met het niet goed afleveren van dieren, is niet voor het eerst aangetoond. De enorme bedragen waarom het gaat zijn toch altijd verbazingwekkend.

Uit onderzoek van dierenartsenpraktijk De Oosthof en adviesbedrijf Hijdeporc blijkt dat van in Duitsland geleverde varkens 16 procent te licht is en 14 procent te zwaar. Dat kost respectievelijk € 17,25 en € 12,21 per dier. Voor een doorsnee bedrijf met 1.500 plaatsen gaat het om maar liefst € 20.000 per jaar. Dat op dit vlak winst te boeken is mag geen verrassing zijn. Op de slachtbon is immers precies te zien hoe individuele dieren worden geclassificeerd en uitbetaald. Ook digitale slachtanalyses laten zien waar geld blijft liggen. Ondanks deze kennis lukt het blijkbaar niet om meer dieren in het kortingsvrije traject te leveren. Soms is dat een bewuste keuze, heel vaak ook niet. Varkenshouders weten dat het niet goed zit, maar kunnen het niet structureel verbeteren. 

Om echt stappen te zetten moet het roer volgens De Oosthof rigoureus om. Kern van het plan is om biggen waarvan verwacht kan worden dat ze uniform naar het ideale slachtgewicht groeien, bij elkaar te leggen. Vaker wegen is een ander belangrijk aspect. Dat vraagt om een revolutie in werken op veel bedrijven. Dat begint bij de vermeerderaar, die groepeert per weekgroep en gewicht. De vleesvarkenshouder pakt het verder op.

De vraag is uiteraard waarom al deze stappen nodig zijn om een goede boterham te verdienen. In de ideale situatie kunnen biggen en vleesvarkens zonder al te veel selectie worden opgelegd. Dat vraagt wel om een scherpe selectie bij de vermeerderaar, die voor de echt lichte biggen een alternatieve afzet moet vinden. Gelijktijdig moeten de andere biggen met de grootst mogelijke zorg worden opgefokt. Het thema afleverstrategie raakt direct aan het onderwerp biggenkwaliteit. Om echt stappen te zetten zullen beide zaken moeten worden opgepakt.

Tekst: Guus ten Hove, chef redactie.

Bron: Boerderij no. 21 (1 april 2014).

Meer lezen? In het artikel Vleesvarkens houden 2.0 - Half jaarloon meer voor modaal bedrijf leest u meer over dit onderwerp.

Download hier het artikel Vleesvarkens houden 2.0 - Half jaarloon meer voor modaal bedrijf (pdf).