Geplaatst op: 20-5-2014

PED maakt veel los

Het gevecht met het PED-virus maakt in Amerika veel los. Kritiek op de overheid, hartverscheurende ervaringen van varkenshouders en kritiek vanuit de maatschappij op de aanpak van het probleem. Een greep van internet.

John Harrington, DTN Livestock Analyst bij The Progressive Farmer, is kritisch over het recente besluit van de Amerikaanse overheid dat varkenshouders uitbraken van PED op hun bedrijf officieel moeten melden. 
“Don’t you just love it? Bijna een jaar na de uitbraak van de ergste veeziekte in de Amerikaanse veehouderij sinds generaties, komen de voorzichtige geesten in Washington eindelijk in actie. Varkenshouders met besmette veestapels met PED-virus moeten zich verplicht melden. Stel je eens voor hoe we die informatie vorig najaar hadden kunnen gebruiken toen de echte gesel van PED als een tsunami over de varkenssector heen kwam.”

Columnist Nicholas Kristof van de New York Times hekelt in een column onder de titel Is dat worstje dit waard? De manier waarop de sector omgaat met PED: “Varkens worden kannibalen. Een video, stiekem genomen door een undercover werknemer trekt het gordijn op van de banale wreedheid van een enorm varkenscomplex in Kentucky met de naam Iron Maiden Farms. De video toont stallen gevuld met varkens die zo strak in kleine hokken zitten dat ze amper kunnen bewegen en continu op stangen bijten. Het toont ook werknemers die dode biggen ontleden en puree draaien van de darmen om ze vervolgens weer aan de zeugen te voeren. Om zo de zeugen immuun te maken voor het PED-virus dat al miljoenen biggen doodde. En dan zegt de directeur van de Amerikaanse Vereniging van Varkens Dierenartsen die zei dat het voeden van biggendarmen aan zeugen legaal en veilig is.”

Vervelend en zeer schadelijk

In een blog stelt varkenshouder Jesse Heimer dat de paniek wel iets te groot was. “De huidige wereld van sociale media en communicatie heeft in varkensland een ongeëvenaarde paniek en angst gebracht. Die paniek is niet gerechtvaardigd en de angst moet worden bewaard voor een aantal medische mysteries die het menselijk leven teisteren. In het heetst van de strijd , is PEDv een vervelend virus dat zeer schadelijk is voor stal met net geboren biggen. Echter, nu we alles hebben meegemaakt en het hebben overleefd, moeten we ook zeggen dat het niet het einde van de wereld is. Het is een grimmige herinnering die maar weer eens aangeeft dat er geen garanties zijn in het houden van vee.”

Angst en onzekerheid

Varkenshoudster Erin Brenneman beschrijft juist de angst en onzekerheid die zij meemaakte. “Wanneer u ’s ochtends aan uw bacon begint, denkt u waarschijnlijk niet aan de varkenshouders die tot hun knieën in de biggen staan. Dat zou u wel moeten doen. Mijn hart breekt nu biggen door een nieuwe virale ziekte massaal sterven. Het is de intense onzekerheid. Dat je het gevoel hebt dat op iedere weg waar je rijdt het virus aan de banden kan blijven kleven. Dan iedere pasgeboren big die je zo grappig aankijkt ten prooi kan vallen aan de ziekte. Waarom wil die zeug vandaag niet vreten? Start het met één zieke big. Hoe zal ik ooit weten dat wij het hebben.”

“En dan komt het definitieve antwoord. Die biggen die gisteren een beetje lusteloos leken vechten nu voor hun leven. De biggen in de afdeling er naast lijken zo mooi, maar je kunt helemaal niets doen om dat zo te houden.”

“Maar aan het einde. Ik maakte 100 selfies van die eerste gezonde vijf dagen oude big nadat we de ziekte de baas zijn. PED ging als een bosbrand verwoestend door mijn stal. Het leek een eeuwigheid te duren. Maar de realiteit is dat die eerste gezonde big geboren werd precies dertien dagen nadat het allemaal begon. Verbazingwekkend.”

Bron: www.varkens.nl