Geplaatst op: 22-1-2015

'PED vergelijkbaar met buikgriep bij mensen'

De verschijnselen van het PED virus zijn vergelijkbaar met een flinke buikgriep bij mensen. De varkens krijgen diaree maar herstellen na een dag of vijf. Het virus kent dus een begin maar ook een eind.

Dat zegt varkensdierenarts Arjan Schuttert van de Samenwerkende Dierenartsenpraktijken de Oosthof uit het Achterhoekse Eibergen, na vragen van Pigbusiness.nl.

„Na de dramatische verhalen over PED uit de Verenigde Staten valt de milde variant van het virus dat hier nu heerst mij nog redelijk mee”, vertelt Schuttert. „De varkens herstellen na een dag of vijf. Bovendien kunnen de getroffen varkenshouders het virus nog redelijk op één plek (afdeling of stal) houden. Andere afdelingen of stallen worden niet besmet.”

Vooral in de Achterhoek

Tot nu toe is het PED virus op zeven varkensbedrijven in Gelderland en één varkensbedrijf in Limburg aangetroffen, meldde de Gezondheidsdienst voor Dieren gisteren. Volgens Schuttert liggen de Gelderse bedrijven voornamelijk in de Achterhoek.

Vorige week kwamen er vier nieuwe gevallen bij en deze week slechts twee. „Het aantal uitbraken lijkt nu dus gelukkig tot rust te komen”, zegt Schuttert.

Werk Hygiënisch

De varkensdierenarts raadt varkenshouders en erfbetreders ten strengste aan extra scherp te zijn op hygiëne. „Houd je echt aan de hygiënevoorschriften. Trek een andere overall en andere laarzen aan in iedere afdeling of stal en was je handen na het verlaten van iedere afdeling of stal. Iedereen kent de hygiënevoorschriften maar niet iedereen houdt zich er altijd aan. Doe dat nu wel.”

Transport van dieren vormt volgens hem net als bij andere dierziektes het grootste risico voor de versleping van PED. „Geef een chauffeur bedrijfseigen laarzen. Veel chauffeurs dragen laarzen met profiel, zodat ze niet uitglijden tijdens het laden, maar dit vormt ook een risico. Er kan per ongeluk mest achterblijven in het profiel.”

„Een foutje is bovendien snel gemaakt. Stel dat een chauffeur per ongeluk een hoekje vergeet te ontsmetten of dat het ontsmettingsmiddel te weinig tijd heeft om te werken.”

Bron: www.pigbusiness.nl