Geplaatst op: 12-4-2014

Vierdageneis in de zeugenhouderij wordt aangepast

Den Haag - De vierdageneis in de zeugenhouderij zal op punten worden aangepast. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) toegezegd aan de Tweede Kamer.

De vierdageneis houdt in dat zeugen vier dagen na dekking in groepshuisvesting moeten worden geplaatst. De Nederlandse eis gaat verder dan de Europese norm van 28 dagen.  De vierdageneis is eind jaren negentig aangekondigd onder toenmalig landbouwminister Jozias van Aartsen.

De varkenssectoren (LTO en NVV) zijn de afgelopen jaren ten strijde getrokken tegen de eis. Staatssecretaris Dijksma zegde dit voorjaar onder druk van de Tweede Kamer (CDA, VVD, SGP, gesteund door ChristenUnie en PVV) een onderzoek toe naar de welzijnsaspecten van de vierdageneis. Dat onderzoek bevindt zich nu in een afrondende fase.

Dijksma voorziet dat het advies de vinger zal leggen op een aantal zere plekken in de regeling. Die knelgevallen wil ze, uit het oogpunt van dierenwelzijn, oplossen, zegde zij toe. De verwachting is dat Dijksma later deze maand het advies zal openbaren, tegelijk met haar aanpassingen van de regels.

Bron: www.boerderij.nl