Afbeelding: logo_def_mettekst

 

PRRS is een hardnekkige infectieziekte die wereldwijd samen met varkenspest en PED als de belangrijkste bedreiging voor de varkensgezondheid wordt gezien. In Nederland heeft  80% van de vleesvarkens antistoffen en 67% van de biggen zijn virus positief voor PRRS.

Ook de schade die PRRS kan veroorzaken is niet mis:

Schade van € 126,-  per uitbraak/zeug
Schade van € 4,16  per vleesvarken als mono infectie
Schade van € 7,50  per vleesvarken in combinatie met griep of Mycoplasma Hyopneumoniae

In de Verenigde Staten hebben ze daarom Area Regional Control (ARC) projecten ontwikkeld. Doel van dit programma is om in een hele regio gezamenlijk PRRS te bestrijden.

Afbeelding: logo_tekstzonderpayoff.eps
Afbeelding: logo_def_zondertekst

Bij De Oosthof zien wij PRRS als een serieus probleem en willen dit samen met u aanpakken en controleerbaar maken. Deze aanpak hebben wij Noaberbig genoemd en we zijn hier al volop mee aan de gang.

De noabers staan elkaar bij met raad en daad als dat nodig is.

Door inzicht te krijgen in uw bedrijfssituatie “Wat is mijn PRRS status eigenlijk?” en deze te monitoren krijgt iedere deelnemer inzicht in zijn of haar PRRS status. Zo is er een vertrekpunt waaruit we verder kunnen werken.  Samen en gelijktijdig een PRRS bestrijdingsplan uitvoeren maakt de kans op succes vele malen groter. Je leert van elkaar en wisselt ervaringen uit tijdens de drie Noaberbig bijeenkomsten die in het eerste jaar gepland worden. Tijdens deze bijeenkomsten komen onderwerpen aan bod zoals:

  • Wat is PRRS?
  • Wat doet vaccineren?
  • Hoe is mijn Externe en Interne Biosecurity?
  • Hoe is de Biosecurity van mijn noabers en waarom?
  • Wat kan je doen aan hygiëne en hoe maak je hygiëne meetbaar?

Voor elke bijeenkomst wordt de PRRS status bepaald en tijdens de bijeenkomsten met elkaar gedeeld. Niet alleen de status delen wij met elkaar maar ook ervaringen. Ervaringen in de breedste zin van het woord en dit kan dus best ook eens wat anders zijn dan alleen de hardnekkige infectieziekte PRRS.  Op het moment dat je bezig bent om PRRS buiten de deur te houden brengt u uw bedrijf namelijk naar een hoger plan en zijn ook vele andere infectieziektes beter controleerbaar.

Voor wie?

Het Noaberbig is ontwikkeld door De Oosthof maar is toepasbaar voor alle varkenshouders. Zeugen- of vleesvarkensbedrijven, regulier of biologisch; iedereen is welkom!

Aanmelden

Heeft u belangstelling om ook deel te nemen aan ARC Noaberbig, dan kunt u zich aanmelden via [email protected] of bellen met 06-46725302. Om deel te nemen hoeft u geen klant te zijn van De Oosthof. Eerst meer informatie? Wij staan u graag te woord!

Ons VarkensTeam bestaat uit ambitieuze mensen, die zich onderscheiden in kennis, enthousiasme, betrouwbaarheid en persoonlijke aanpak. Onze oostelijke mentaliteit drijft ons verder.

Samen met u werken wij aan betere diergezondheid.

Deze kernwaarden komen bij uitstek terug in het ARC Noaberbig.

Noaberbig is er voor u, mogelijk gemaakt door:

Afbeelding: logo
MSD
merial-logo
elanco-logo
Boehringer_Ingelheim
dechravp_logo
zoetis